čtvrtek 2. května 2013

Firmy platí 40x více za 1 SMS než by měli aneb SMSková zlatá žíla pro operátory. Část (2/2)


Určitě jste již nakupovali na nějakém internetovém eshopu a dostali jste SMS, že si můžete vaši objednávku vyzvednout na pobočce.

Odeslání takovéto 1 SMSky stojí eshopy podle agregátora cca 80 halířů až 1 Kč. Člověk by řekl, že když eshop odešle 10 000 SMSek měsíčně, tak bude mít třeba SMSky za paušál nebo za nějaký zlomek ceny oproti koncovým uživatelům. Přeci jen dělá dobrý pravidelný byznys operátorům. Ne ne, to je mylné.

Tarif s neomezenými SMSkami u Vodafonu příjde na cca 250 Kč. V podání operátorů samozřejmě neomezeně, neznamená neomezeně. Limit pro odeslání SMSek je nastaven u O2 a T-Mobile na 10 000 SMS. U Vodafonu je to údajně opravdu neomezený počet, ale můžou kdykoli jednostranně změnit obchodní podmínky nehledě na podepsané smlouvy.

Rozhodně těch 10 000 SMS měsíčně vás nechají odeslat, proti tomu zasahovat nebudou. Vodafoní tarif stojí 250 Kč. Takže odeslání jedné SMS vás příjde na 2,5 halíře.

Proč tedy odeslání SMSky stojí eshop 40x více než odesální SMSky z druhé SIM karty hned vedle?

Protože si dostatečně nestěžujeme a protože operátoři zde mají krásný oligopol. Poskytovatelé SMSek mají přímé propojení na jejich SMS centrum, ale proč to stojí 40x více?

Myslím, že je to dobrý podnikatelský záměr, osobně si myslím, že nakoupení hromady GSM terminálů a hromady SIMek není problém. Napsat jednoduchou aplikaci na odesílání SMSek a nabídnout odesílaní  SMSek eshopům za 10 halířů je určitě výhodné a na trhu není konkurence.

Zatím se poskytovatelé neprobudili a nabízejí SMSky s největšími slevami při odeslání 10 000 SMS měsíčně za 80 halířů kus. To je šílené. Takže kdo bude první a nabídne tuto službu za 10 halířů?

Pokud jste šikovný programátor/podnikatel a zajímá vás to, tak se ozvěte.

Žádné komentáře:

Okomentovat