úterý 7. května 2013

Uživatelská nepříjemnost Pohody - Např. Likvidace faktury

Kdysi, na začátku podnikání, jsme si vybrali běžný krabicový účetní systém, který používali internetové obchody.

Vybírali jsme mezi Pohodou a Money. Kamarád používal Money a nebyl ze softu příliš nadšen, tak jsme zvolili Pohodu. Za tu dobu jsme vyrostli a skoro vše jsme si naprogramovali v našem vlastním informačním systému. Dnes mě stále a stále udivuje, jak je Pohoda uživatelsky nepříjemná.

Celé roky pracuji na optimalizaci našeho systému a na zjednodušení každého kroku a akce na co nejmenší počet s co nejmenším úsilím a pokud možno intuitivně, aby práci zastanul kdokoli. Jsem fanda automatizace, aby bylo potřeba co nejméně lidí ve firmě a vše se dělalo co možná nejvíce automaticky.


Příklad: Likvidace přijaté faktury

Příklad uživatelské neoptimalizace Pohody, si můžeme ukázat na příkladu likvidace přijaté faktury, tedy propárování faktury s platbou. Doklad máme zadán v Pohodě, bankovní výpisy jsou také naimportované.

Případ k vyřešení:
Probírám se přijatými fakturami a narazím na nějakou, která není spárovaná s platbou a já jsem si jist, že jsem ji platil.


Postup podle mě:
Logicky bych klikl na záložku Likvidace, tam by mě systém navrhl platbu se stejným VS, já bych ji potvrdil a faktura by se spárovala / zlikvidovala. To je však až příliš jednoduché.
Celkem: 2 kliknutí, max 2 sekundy času.


Postup podle Pohody:
V záložce likvidace možnost likvidace s platbou není. Musíte si otevřít agendu Banka, takže si načíst přehled 10 000 pohybů, zkopírovat si VS a vyhledat podle něj platbu. Zde si dáte záložku Likvidace, zde již můžete zlikvidovat platbu s fakturou. Znovu si tedy musíte vyhledat ze stovek faktur podle VS tu, kterou jste již měli nalezenou v agendě Přijatých faktur a zlikvidovat ji. Nyní se můžete vrátit do agendy Přijatých faktur, kde se změna neprojevila, musíte agendu zavřít, znovu ji spustit, najít faktury se kterými jste zrovna pracovali.
(Dvojklik na VS, Ctrl+C, Ctrl+B, Klik na sloupec VS, Klik na hledání, Ctrl+V, Enter, Klik na platbu, klik na Likvidace, pravý klik nabídka, Klik výběr likvidace výběrem, Klik na hledání, Ctrl+V, Enter, Dvojklik na fakturu, Klik agenda přijaté faktury, Klik odejít z agendy, Ctrl+P)

Celkem: 18 dvojkliků, kliků nebo klávesových zkratek, min. tak 30 sekund času


Správný postup:
Nejjednodušší by bylo, kdyby se doklady párovali automaticky. To Pohoda NEUMÍ. Pohoda umí párovat POUZE pří importu banky, ale doklad již musí být v Pohodě vytvořen. Správně by si měl na pozadí vyhledat v bance platbu se stejným VS a měl by uživateli nabídnout zlikvidování již při vložení / importu nové faktury, potom by ani nevznikl případ, který by se musel řešit a zlikvidování by se dělo automaticky.
Celkem: 0 kliků, žádný čas navíc, problém by se vyřešil ještě před tím než by vznikl.


To je už o krůček výše. To bych si to chtěl až moc zjednodušit. Co by potom dělali všechny ty fakturantky, přišli by o místa chuděry. Mě by stačilo jen málo, jednoduché obrácené likvidování.

V Pohodě je takových nesmyslných blbostí strašná spousta! Okamžitě bych popsal 10 dalších brzdičů práce. Narážím na něco nového co Pohoda neumí snad každý týden.

Už se těším, až se Pohody zbavíme, ani nevíte jak.




Žádné komentáře:

Okomentovat